headimg
Erasmus+

 

Galéria - Erasmus+ Mazsola / 20161006_112752.jpg

Indul az együttműködési program.

Erasmus+ blog elérése:

http://www.hookedontohealthylifestyle.blogspot.com

 

Híradás az óvodánkban futó együttműködési programról Székesfehérvár Városportálon!

https://www.szekesfehervar.hu/egeszseges-eletmodra-neveles-a-szivarvany-ovodaban

 

Mazsola az első utazására készül, Hétfőn Olaszországba indul, Atriba. A dobozban viszi azokat a rajzokat, képeket, könyveket amelyek sok információt tartalmaznak országunkról, városunkról a mi óvodánkról. A dobozban olyan magocskák is rejtőznek, amelyeket a partnerországok iskoláiban a gyerekek saját kiskertjükben elvetnek.

Galéria - Erasmus+ Mazsola / 20161017_150354.jpg

 

Hozzánk a catalán városból, Leidából megérkezett a PETBOX-ban Banyetes a csiga.

Első nemzetközi projekt találkozó Székesfehérvár

2016. november 14-18-ig valósult meg az első találkozó a 7 ország részvételével óvodánkban. 15 fős nemzetközi csapat a következő programokon vehetett részt:

- Tevékenység látogatás a Szivárvány Óvodában az egészséges életmód témakörhöz kapcsolódóan. Közös palacsinta sütés és kóstolás a 4 csoport gyermekeivel. Prezentációkon keresztül a résztvevő iskolák bemutatása. Ismerkedés Székesfehérvár nevezetességeivel.

- Kirándulás Orondpusztára, a nagycsopottal, a farm működése, állatsimogató környezetvédelem és az óvodai nevelés összhangja. Megbeszélés, feladatok tisztázása, a program logojának kiválasztása. Örömmel tudatjuk, hogy a nemzetközi csapat a magyar tervek közül fogadta el az egyik rajzot, Szegedi Mónika és a Zenemanó vegyes csoport közös munkáját.

- Ismerkedés a sakkpalota oktatási módszerrel az István Király Általános Iskolában. Mozgás és nevelés összhangja tevékenység látogatás a Püspök-kertvárosi Tagóvodában. Ismerkedés a  tradicionális magyar tánccal, egy közös táncórán. Záró megbeszélés, értékelés.

Köszönöm minden kedves gyermeknek, kollégának és a szülőknek hogy támogatásukkal segítették a nemzetközi találkozó sikeres megvalósítását.

Nagyné Cseterics Éva óvodaigazgató

Galéria - Erasmus+ -Spanyolország-Lleida / DSC03791.JPG

2. NEMZETKÖZI PROJEKTTALÁLKOZÓ - LLEIDA, SPANYOLORSZÁG

Hárman utaztunk Lleidába, a találkozóra. A város 150 km-re fekszik Barcelonától a Pireneusok lábánál. A vendéglátó Escola Paisos Calalans, 3-11 éves gyermekek nevelésével oktatásával foglalkozik. Az előző Comenius program kapcsán sok kedves ismerőssel találkozhattunk. 

Ez volt az első, amikor gyerekek is részesei voltak a találkozónak, a lett és olasz iskola 8-8 gyermeket küldött a katalán iskolába.

Első nap megismerkedtünk a vendéglátó iskolával, tárgyi felszereltségükkel az osztályok elrendezésével. A szakmai megbeszélésen tisztáztuk az előttünk álló feladatokat. Délután idegenvezető segítségével fedeztük fel Lleida nevezetességeit.

Második nap a városháza építészeti és műemléki szépségeivel találkozhattunk. Betekintést kaptunk a helyi étkezési szokásokba, sok egészséges ételt, tenger gyümölcseit kóstolhattunk. Ezen a délutánon a gyerekekkel együtt tradicionális katalán táncot tanultunk. A helyi sörgyárban fejeztük be a programot, a San Miguel sörfajták készítésével megismerkedve.

A harmadik napon magyar dalosjátékot tanítottunk az 5 évesek osztályában, ill. betekintést kaptunk az osztályban folyó nevelő-oktató munkáról. Közösen készítettük el a gyerekekkel a PA AMB TOMATA - azaz a helyi paradicsomos olívás kenyeret. Minden nemzet külön osztályban más-más egyszerű ételkülönlegességet készített, majd közösen kóstolgattuk a helyi ételeket.

A hazafelé utazás napján még lehetőségünk nyílt Barcelonában a Boqueria piacot is meglátogatni, ami nagy élményt jelentett számunkra.

Nagyon köszönjük a pályázat koordinátorának a vendéglátó iskola igazgató helyettesének Chusnak a remek szervezést, valamennyi helyi kollégának a szívélyes vendéglátást és a tanulságos bepillantást a pedagógiai rendszerbe.

Galéria - Erasmus+ -Spanyolország-Lleida / IMG_1482.JPG

 

HARMADIK NEMZETKÖZI PROJEKTTALÁLKOZÓ ATRI, OLASZORSZÁG

 

Galéria - ERASMUS+ OLASZORSZÁG:ATRI / DSC04000.JPG

 

Atri az Adriai tengertől 15 km-re fekvő település, a vendéglátó iskola Istituto Comprensivo Atri. Az intézményben a 3-11 éves gyermekek oktatása nevelése zajlik.

Első napon ismerkedtünk a fogadó iskolával, az oktatási rendszerrel, a tanulási folyamattal. Prezentációt láthattunk az iskolában megvalósuló egészséges életmódra nevelés lehetőségeivel, különösen az étkezési kultúra sajátosságaival.

Meglátogattuk a "Menozzi-De Rosa" Liquorice Factory-t, ahol a cukorka gyártási folyamatát követhettük nyomon.

Este a városi zeneiskola diákjai a színházban koncerttel köszöntötték a nemzetközi találkozó pedagógusait valamint a spanyol és lett diákokat.

Második nap az Amaltea Infant School-ban lehetőségünk volt megfigyelni hogyan használják az interaktív táblát a matematikai készségek fejlesztésére a 4-5 éves korú gyermekekel. Meglátogattuk  a közeli Fontanelle Primary School-t, ahol rövid megbeszélést tartottunk az előttünk álló feladatok megvalósításáról. Városnéző idegenvezetéssel ismerkedtünk Atri építészeti remekeivel. Az étkezések kapcsán közvetlen tapasztalatokat gyűjthettünk az olasz táplálkozási szokásokról.

Harmadik nap az Amaltea Infant School gyermekeinek magyar dalosjátékok bemutatásával készültünk, ill. résztvettünk a délelőtti programjukon. A közös éneklés alkalmával az olasz gyerekek magyar dalokat is énelkeltek amit egy ott élő magyar zenetanárnő segítségével tanultak meg. Megkóstolhattuk a tipikus olasz pan ducale süteményt más egyéb helyi jellegzetesség között. Délután a részvevők kölcsönös köszöntése, ill. a részvételt igazoló bizonyítvány kiadása zárta a programokat.  A napot a halételek sokasága tette számunkra még érdekesebbé.

Köszönjük a kedves olasz kollégáknak a fantasztikus szervezést és a nagyszerű élményeket!

Galéria - ERASMUS+ OLASZORSZÁG:ATRI / IMG_2290.JPG

 

 

NEGYEDIK PROJEKTTALÁLKOZÓ DAUGAVPILS - LETTORSZÁG

Galéria - Erasmus+ Lettország / DSC04188.JPG

BIKERNIEKU PAMATSKOLA

Daugavpils 220 km-re délre fekszik a fővárostól Rigától. A 4 órás út a város felé jó alkalmat biztosított arra hogy lássuk a természeti érdekességeket. Kevés város, annál több kisebb település szegélyezte utunkat, a Daugava folyó mentén. A spanyol és olasz partnerek 8-8 iskolás gyermeket is hoztak a programnak megfelelően.

Első nap: Megismerkedtünk a csodás vidéken a természetben egy kis tó partján álló felújított iskolával. A tornateremben a gyerekek kedves műsorral köszöntötték a nemzetközi társaságot. A 3-16 éves korosztály egy fantasztikusan felújított épületben vadonatúj bútorokkal körülvéve, nagyon ideális körülmények között tanulhatnak. A nagyobbak részére műhely áll rendelkezésre ill. a környező területen a gyerekekkel mezőgazdasági munkákat is végeznek. Az öt évesek már ismerkednek az írás tudományával, ami számunkra meglepő volt, hogy oroszul is tudnak, sőt a cirill betűket használják. Este ismerkedtünk a lett folklórral, ami nagy élményt nyújtott számunkra. A fekete kenyeret amelyet magunk formázhattunk magunkkal hoztuk.

Második nap: Az 5 évesek csoportjában ( 8 gyermek) szerveztünk tevékenységeket Magyarországról, színeztek, énekeltünk, rövid vetítést tartottunk. Városunk nevezetességeit puzzle kirakóvak tettük látványossá számunkra. 

Ebéd után sporttevékenységben vettünk részt, persze elsősorban a spanyol-lett-olasz gyerekek. Munkamegbeszélésen egyeztettünk a már elvégzett projektfeladatokat illetően ill. au előttünk álló feladatokról. Délután meglátogattunk egy skanzent, ami az erdő közepén voltnéhány más házzal együtt. A napot a folyó partján egy közös grillezéssel zártuk.

Harmadik nap: Fantasztikus kiállítást rendeztünk be nemzetenként a tornateremben, Magyarországra jellemző tárgyakkal, ételekkel - hímzések, terítők, ruhák, könyvek, téli szalámi, csoki, kolbász. Nagyon látványos és kézzelfogható volt a gyerekeknek, ez a program. A munkamegbeszélésen ünnepélyesen átvettük a részvételt igazoló oklevelet, elfogadtuk a program jegyzőkönyvét. Délután meglátogattuk a városban található erődöt, majd egy fantasztikus folyó parti üdülőhelyen - Silene - töltöttük együtt az utolsó estét.

Egy különleges országban ismerkedhettünk az oktatással, a hagyományokkal, köszönjük Aleksejnek és pedagógus társainak a programokat és a remek szervezést.

Galéria - Erasmus+ Lettország / DSC04228.JPG

 

NEGYEDIK NEMZETKÖZI PROJEKTTALÁLKOZÓ, WARWICK U.K.

Galéria - ERASMUS+ U.K. WARWICK / 20171005_113634.jpg

ELSŐ NAP: A partnerintézmény 2 iskolából áll, először az All Saints CE Junior School részt látogattuk meg. A gyerekek fantasztikus üdvözlő műsorral lepték meg a 6 országból odalátogató pedagógusokat. A találkozó után körbevezettek minket az iskolán, jó alkalom volt ez a pedaggiai rendszerrel való ismerkedésre. A 6 évesek osztályában kaptunk lehetőséget a magyar dal ill. játék megtanítására. Először egy rövid színes prezentációban mutattuk meg Magyarországot, városunkat és óvodánkat a gyerekeknek. Ez követően a "Kiszáradt a diófa..." kezdetű dalt tanítottuk ill. játszottuk, majd a "Mókusok ki a házból" című mozgásos játékkal ismertettük meg a tanulókat. A gyerekek nagyon együttműködőek és fogényokat voltak erre az idegen nyelvű játékra, nekünk is nagy élményt nyújtott.

Délután a középkori várat látogattuk meg ami nagy jelentőséggel bír az angol történelemben. Az interaktív élmény lehetőséget adott a teljes középkori atmoszféra átélésére. Este az iskolában az angol pedagógusokkal együtt kóstolhattuk meg a jellegzetes ételt: fish and chips.

MÁSODIK NAP: Ezen a napon az Emscote Infant School-al ismerkedtünk, a gyerekek köszöntője után a 4 évesek osztályában ismételtük meg az előző napi tevékenységeket. A gyerekek érdeklődéssel utánozták a feladatokat és próbálkoztak a dallal. Délután lehetőségünk volt Startford Upon Avonban idegenvezetéssel ismerkedni Shakespeare szülővárosával, az itt található emlékekkel. Este a pedagógus kollégákkal tardicionális angol táncokat tanultunk, nagyszerű alkalom volt ez az ismerkedésre, beszélgetésre.

HARMADIK NAP: A gyerekek sportbemutatója után beszélgetésen vettünk részt ahol a diákok kérdezhettek a külföldi tanároktól. Ezután az iskola hatalmas udvarán minden nemzet egy-egy gyümölcsfát ültetett, mi körtét választottunk. A projektmegbeszélésen az olasz csapat bemutatta az eddig elkészült receptes könyvet, a litván kolléga pedig az összegyűjtött filmekből összeállított anyagot, amely ételekről szóló dalokat tartalmaz. Megbeszéltük a második év projettermékeit, köztük az általunk összeállított DVD tartalmát, ami a tradicionális mozgásos játékok gyűjteménye lesz. Délután meglátogattuk a közelben újjávarázsolt kertet, ami eredeti bio gazdálkodással működik. A programot a történelmi Oken Tee Rooms-ban zártuk vacsorával.

Köszönjük Jonnak és a kollégáknak a szép élményeket.

Galéria - ERASMUS+ U.K. WARWICK / 20171005_131021.jpg

 

ÖTÖDIK NEMZETKÖZI PROJEKTTALÁLKOZÓ - GÖRÖGORSZÁG, LARISSA

2018.MÁRCIUS 5-9

Galéria - ERASMUS+GÖRÖGORSZÁG-LARISSA / 20180306_154445.jpg

Első nap: Ismerkedés a 16. Dimotiko Larissas iskolával. Az iskola tanulói hagyományos népviseletben nemzeti tánccal köszöntötték a nemzetközi résztvevőket. Munkamegbeszélésen megnéztük az eddig elkészült közös munkákat, projekttermékeket: Nemzetközi receptgyűjtemény, Dalos videók gyűjteménye, Hagyományos játék videók - mindenki átvette a könyvet ill. a videókat tartalmazó adathordozókat. Délután a város nevezetességeivel és történelmével ismerkedtünk.

Második nap: Találkozó a gyermekekkel, a tervezett tevékenységek alkalmával. Az egyik osztályban hagyományos magyar zenére táncoltunk, megismertetve  a gyerekeket a népviselettel is. A másik osztályban magyar terményekkel - dió, mák, napraforgó mag - díszítettük a görög hagyományos kenyeret amely ezután sütésre került és megkóstolhattuk. A munkamegbeszélésen a következő témákat tekintettük át: Tevékenységek a pet-box-al, továbbításuk időpontja, projektfeladatok áttekintése, kérdőív az egyes országok pedagógus életpályához köthető információkról - nyugdíj, fizetés, képzés -  pedagógiai módszerekről. Délután meglátogattuk az egyedülálló sziklákra épített Meteora-kolostorokat.

 

Harmadik nap: Munkamegbeszélésen előkészítettük az utolsó találkozót Litvániába. A litván kolléga feladat és utazási tervekkel készült a megbeszélésre. Értékeltük a görög találkozó sikerességét, majd átadta az iskola igazgatója és programvezetője a részvételi okleveleket. A gyerekek egy angol nyelven előadott kedves előadással búcsúztak a résztvevőktől. Délután a hagyományos kenyérsütést próbálhattuk ki az Olimpos hegy lábainál fekvő kis farmon. A búcsúesten hagyományos görög ételek mellett görög tánccal köszöntük el egymástól megköszönve az iskola valamennyi dolgozójának a kedves és tartalmas vendéglátást.

Galéria - ERASMUS+GÖRÖGORSZÁG-LARISSA / IMG_7304.JPG

 

HATODIK NEMZETKÖZI PROJEKTTALÁLKOZÓ - LITVÁNIA, SAKIAI,

2018. május 14-18

Galéria - ERASMUS+ LITVÁNIA - Sakiai / 20180515_093604.jpg

 

Első nap: Ismerkedés a "Berzelis" Óvodával - a 12 csoportos óvoda nagy zöld területen helyezkedik el, kitűnő adottságokkal. A gyerekek népviseletben táncokkal és dalokkal köszöntötték a program résztvevőit. Az óvodalátogatás alkalmával felfedezhettük a jól felszerelt és felújított óvodát, ahol csoportonként 15 fő átlaglétszámmal foglalkoznak az óvodapedagógusok, a munkájukat az óvodában pedagógiai asszisztesek és pszichológus is segíti. Délután Sakiai nevezetességeivel ismerkedtünk idegenvezető segítségével. Hagyományos süteményt készítettünk a nyílt tűznél "Vilkenta" skanzenben.

Második nap: Egy óvodai csoportban 7 évesek számára szerveztünk sport és kézműves tevékenységet. Az ügyességi játékok nagy sikert arattak, ezután magyar aszalt gyümölcsöket fűzhettek a gyerekek ill. magyar hagyományos gyümülcsökből - alma, körte -  és zöldségből - káposzta - készítettek sündisznót. Munkamegbeszélésen a záróbeszámolót készítettük. Délután a felújított Luksiai manort látogattuk meg ahol a litván történelemmel és hagyományokkal ismerkedtünk.

Harmadik nap: Meglátogattuk a közelben levő iskolát, ahol sok értékes infomációt szerezhettünk, pl. a 0 évfolyam bevezetéséről az általános iskolában. Értékeltük a projekttalálkozó eredményeit, az óvoda igazgatója és a programfelelős átadták a részvételt igazoló okleveleket. Délután kirándulást tettünk a második legnagyobb városban Kaunasban. Fantasztikus népzenével és tánccal fűszerezett vacsorával búcsúztunk Sakiaitól és a 2016-2018-s Ersamus+ programunk keretében egymástól, hiszen ez az utolsó találkozó volt a programban. Köszönjük mindenkinek a vendéglátást és minden résztvevő országnak a felejthetetlen élményeket.

Galéria - ERASMUS+ LITVÁNIA - Sakiai / 20180516_101845.jpg

 

 

 

footerimg