headimg
Comenius

Galéria - Friends around Europe / DSC00005.JPG

Tisztelt Szülők!

A Szivárvány Óvoda 2011 szeptember 01-2013 július 31 terjedő időszakban 6 Európai ország pedagógusaival közösen valósítja meg a "FRIENDS AROUND EUROPE" elnevezésű programot.

Óvodánkban a program koordinátora: Nagyné Cseterics Éva óvodavezető

PARTNEREINK:

ESCOLA PAISOS CATALANS - LLEIDA, SPAIN (CATALONIA)

LLANDOGO PRIMARY SCHOOL - MONMOUTH, U.K. (EAST WALES)

MELLISTE ALGKOOL-LASTEAD - MELLISTE, ESTONIA 

SZKOLA PODSTAWOWA NR 199 IM. JULIANA TUWIMA - LÓDZ, POLAND

ECOLES MATERNELLE ET ELEMENTAIRE DE PONT - ECHENOZ LA MELINE, FRANCE

DIREZIONE DIDATTICA ATRI - ATRI, ITALY

IWC Replica Watches

CÉLJAINK:

A gyerekek ismerkedjenek Európával a partner iskolákon keresztül. Szerezzenek tapasztalatokat a különböző városok  földrajzi elhelyezkedéséről. Küldjenek egymásnak rajzokat festményeket, maguk készítette tárgyakat, hogy megismertessék európai társaikat a magyar gyerekek életével, mindennapjaival.

CD-n és DVD-n küldünk egymásnak információkat dalokon verseken, ünnepeinken keresztül, így megismerve más nemzetek szokásait.

Országról országra jár a "COMENIUS PET"  melyet a pedagógusok az országra jellemzőnek találnak, vele utazik a "TRAVEL DIARY", ez a napló megtelik majd információval, miután 2 hónapot tölt egy országban. A tanév végén egyszer visszatér, majd újra útnak indul hogy a project végén 2013-ban végleg hazataláljon és a naplón keresztül őrizze a sok fontos élményt és tapasztalatot.

Minden óvodában elkészítjük a "COMENIUS CORNER"-t nálunk az I. épület folyosóján. Melyen különböző információk jelennek meg a partnerintézményekről.

A pedagógusok megismerik a partner országok nevelési rendszerét, kicserélik tapasztalataikat a pedagógiai, módszertani eljárásokról így segítve a megújulást a nemzeti lehetőségek figyelembe vételével.

Fontos  feladatunk a szülőket megismertetni  a programmal, bemutatjuk azt a  munkát és tapsztalatot amit a megvalósuló tevékenységek során szerezhetünk.

 

AZ ELSŐ MOBILITÁS: LLAEIDA / SPANYOLORSZÁG -KATALÓNIA

Október 26-27-28-án Lleidában, (Spanyolországban) találkoztunk először a koordinátorok, és a velük utazó pedagógusok. Megismertük az első partnerintézményt, amely a 3-7 éves korosztály nevelését tanítását látja el. A gyerekek nagyszerű körülmények között - teljesen új iskoláról van szó - töltik mindennapjaikat. A színes gesztenye ünnep köré szerveződött napoknak mi is részesei lehettünk - Nagyné Cseterics Éva, Horváth Józsefné, Kauferné Vig Márta.  

 

Comenius corner a Szivárvány Óvodában: (I. épület)

Galéria - Lleida, Comenius program / DSCF1281_(640x480).jpg

 

MÁSODIK MOBILITÁS - FRANCIAORSZÁG, ECHENOZ LA MELINE

 A  Comenius program második találkozójára a franciaországi Vesoul kisvárosban került sor. A kisváros összeépült más kisebb településekkel, mint Echenoz la Meline melynek iskolája a program részese. A legfontosabb hogy ebben az iskolában is mint Spanyolországban, a 3 évesektől a 10 évesekig egy intézményben "tanulnak" a gyerekek. Ketten, - Nagyné Cseterics Éva és Vargáné Udvardi Cserna Ibolya lEhettünk részesei a tapasztalat cserének. Bemutathattuk a szülőknek és az oktatási vezetőknek az óvodánkba járó gyerekek napi és hetirendjét. Az osztályokban elénekeltük a "Comenius Song"-ot, melyet a "Hogy vagy" angol nyelvű kérdésre a 7 ország anyanyelvén adott válasz ihletett. Mi a 3 évesek csoportjában magyar nyelven mondókát ismertettünk meg a gyerekekkel, ill. Mikulás dalt énekeltünk. A kollégákkal megosztottuk tapasztalatainkat a születésnapok szervezéséről, és arról hogyan fpgadták a gyerekek a Spanyolországból hazahozott más országbéli "pet boxot" az abban található kisállat figurát és információkat. 

 

HARMADIK MOBILITÁS SZÉKESFEHÉRVÁRON

Március 26-27-28-án láttuk vendégül a kollégákat - 18 fő - a program keretein belül óvodánkban.

A három nap szakmai program ja a következő volt:

Első nap: - A vendégek köszöntése a Szivárvány Óvoda székhelyén. Comenius dal éneklése.

A Püspök-kertvárosi Intézményegységben Víz Világnapi tevékenységek bemutatása a különböző korcsoportban.

A magyar oktatási rendeszer - és a Szivárvány óvoda nevelési programja PP prezentációval. A három nap szakmai előkészítése, megbeszélés keretein belül - az egyes országok Comenius blogjának megtekintése. 

Délután idegenvezetővel ismerkednek a kollégájk a város nevezetességeivel.

Második nap: - Az írás-olvasás módszertana PP prezentáció majd gyakorlati bemutató a Felsővárosi Általános Iskolában.

Néptánc-játszó a Sziget Óvodában a Húsvét jegyében.

Multikulturális nevelés lehetőségei és gyakorlata az egyes országokban - PP prezentáció, előadás országonként - meghívott pedagógusoknak és szülőknek.

Szakmai megbeszélés - számolós gyermekdalok és versek videójának összegyűjtése, megtekintése.

Harmadik nap: - A polgármesteri hivatal bemutatása, Brájer Éva Alpolgármester Asszony köszöntésével.

Szakmai nap a csoportokban - minden ország képviselői más-más csoportban töltöttek egy órát, ahol megismerték az óvodapedagógus fejlesztő munkáját, majd előadtak egy rövid cselekvéses vagy verses-dalos bemutatót saját nyelven a gyerekeknek. 

A program lezárásaként elkészítettük  a jegyzőkönyvet az elvégzett feladatokról, majd kitöltöttük az értékeő lapot. Mindenki megkapta a jelenlétet igazoló bizonyítványt. 

Délután a Bory Várat tekintettük meg közösen, a gyönyörű időben az egész város a szemünk elé tárult, csodás napsütéssel és nyárias idővel búcsúztatva vendégeinket.

Búcsuvacsora a Hotel Magyar Királyban.

Köszönet minden kedves kollágának a székhelyen és intézményegységben akiknek segítsége és helytállása nélkül nem jöhetett volna létre ez a nagyszerű program. Vendégeink városunk és óvodánk jóhírét viszik vissza országaikban és iskoláikba.  

NEGYEDIK MOBILITÁS: MELLISTE - ÉSZTORSZÁG

A negyedik találkozót az észtországi partner szervezte a második legnagyobb város Tartu közelében fekvő kistelepülés iskolájában Mellistében. Az intézmény összevont többcélú iskola - 2 évestől 6-7 éveskorig nevelő egysége az óvoda ahol 4 csoportban vegyes életkorú gyermekekkel foglalkoznak, hasonló módszerekkel mint a hazai óvodák. Az iskolai egység  7-11 éves korig látja el a gyerekek oktatását kislétszámú osztályokban.

3 fős csapatunk első nap az ország fővárosával ismerkedett - Tallin öreg városrésze gyönyörűen felújított. Az iskolában valamennyien bemutattuk országunk, általunk összegyűjtött 5 csodáját - a gyerekek szavazatai alapján a következők: Balaton, Bory Vár, Hortobágy, Visegrád/ Duna kanyar, és a Termál-gyógyvizek. Ezen az estén kulturális ízelítőt is kaptunk az Észt dalokon és táncokon keresztül.

Anyanyelvünkön mutattunk be a gyerekeknek gyermekdalokat felkeltve érdeklődésüket a színes európai világra. Az iskolások a 7 nyelv 7 ország programon bemutatták felkészültségüket - öröm volt hallgatni a magyarul megszólalókat.

Az utolsó napon a nemzeti csodaként emlegetett fekete kenyér és a vaj készítésével ismerkedtünk, valamint  az ugyancsak  csodaként számon tartott Észt tájjal és a legmagasabb "heggyel" a 310 m magas Suur Munamägival.

Minden nemzet a saját "Pet-box"-al tért haza, hogy a gyerekeink láthassák az utazó naplóban összegyűlt élményeket.

 ÖTÖDIK MOBILITÁS: LLANDOGO SCHOOL - MONMOUTH / TINTERN - U.K. WALES

A tanév első találkozását a walesi kistelepülés iskolája a Llandogo Primary School vezetője és nevelőtestülete szervezte. Az angol iskolarendszernek megfelelően 4-11 éves korig tanulnak itt a Wye Walley nyönyörű természeti környezetében a gyerekek. 3 fős csapatunkat Bristol repülőteréről Rachel - az iskola igazgatója és program koordinátor - autóval vitte el a Wye folyó völgyében található Tintern faluba, ahol a folyó parton fekvő vendégházban rendezkedtünk be. Az iskolával másnap reggeltől ismerkedtünk, a gyerekek kedves műsorral vártak minket, ezután minden ország viszonzásul meglepte a gyerekeket saját nyelvén előadott dallal, verssel. Fantasztikus volt az a lehetőség hogy részt vehettünk az órákon, beszélgethettünk a tanárokkal, asszisztensekkel, szülőkkel és főleg a gyerekekkel a mindennapokról. Az utazó Pulit vittük magunkkal és kiállítást rendeztünk valamennyi ország állataival és információival.

Az iskolában az alapozó szakaszt képviselő 4-5 és 6-7 évesek osztálya hasonló szervezeti formában, és teremben működik mint nálunk, csak több felnőtt segíti  a tanár munkáját osztályonként - 1 tanár és 3 asszisztens. Az iskolák felszereltsége nagyon jó, a 4-7 éves korosztály több helyiséget használhat kint és bent egyaránt. Jó volt látni, hogy mindenütt alacsony az osztály létszám 15 - 20 ami nagyon ideális. Cardiffban a Walesi Parlament oktatási minisztere is fogadta a Comenius program résztvevőit.

A harmadik napon a gyerekek walesi öltözetben bemutatták a hagyományos dalokat és táncokat a felnőtteket is bevonva a programba. A búcsúestén minden ország koordinátora megismertette PP prezentáció segítségével a város vezetőit, a díszvendég parlamenti képviselőt, és a pedagógusokat az egyes országok iskoláinak vezetési struktúrájával, valamint a pedagógiai    megközelítés sokszínűségeivel és egyezőségeivel.

Sok-sok élménnyel érkeztünk haza, amit megosztottunk kollégáinkkal. A gyerekeknek pedig a francia állatot Marguerite tehénkét és sok érdekes információt hoztunk a pet-boxban a gyerekekről és országukról.   

HATODIK MOBILITÁS - ATRI, OLASZORSZÁG

Abruzzo megyében az Adriai tengertől 15 percre három dombra épült kisváros Atri látta vendégül a program résztvevői április 14-18-ig.

Az első napon az Atri Primary School és Amaltea Pre-primary School látogatásával kezdődött. Egy intézményben azon belül kissé elkülönülten a korosztályoknak megfelelő pedagógiai program szerint nevelik oktatják a 3-11 éves korosztályt. A környék kisebb iskolái szintén ehhez az intézményhez vannak integrálva. A 12-14 éves korosztálynak külön iskolában folyik a képzés. A környék gyönyörű adottságai - tenger/hófödte hegyek, völgyek fantasztikus keretet adnak az ott élők mindennapjaihoz, és a természeti szépségeknek  a nevelésben is fontos szerepük van. Mi is meglátogattuk a város határában a Calanchi Oasis természetvédelmi területet, ahonnan többféle túra tehető és csodás betekintést kaphatunk a víz, szél és hó természetalkotó tevékenységébe. Az itteni agyagos, homokos területet ezek az erők alakították, csipkézték a mai érdekes formákra.

A színházi esten a gyerekek közreműködésével hallhattunk helyi dalokat valamint minden résztvevő nemzet himnuszát. A 3-4 éves korosztálynak a miénkhez hasonló színes változatos módon, a képességfejlesztést szem előtt tartva, szervezik a tanulási folyamatot tevékenységekbe ágyazva. Külön érdekesség hogy amolyan "laboratóriumi" keretekben, tehát az egyes tevékenységek a szükséges eszközökkel felszerelt külön termekben szerveződnek.

Az alsó tagozatos osztályokban játékosan, cselekedtetve oktatnak, az írás-olvasás tanulás hasszabb folyamat. Alkalmunk volt a gyerekekkel közösen tevékenykedni, ill. egy magyar dalos játékot tanítani nekik, ez a Katalinka szállj el ... kezdetű dal, amihez a közös nyelv az utánzó mozgás volt. A gyerekek köpenyt viselnek, amelyek színes apró kockásak.

A környéken megismerkedtünk a szőlőtermelés és a spagetti tészta speciális készítésével is (spaghetti on guitar). A tengerparton álló Cerrano Tower nemcsak fantasztikus kilátást engedett a vidékre, hanem kiállító teremként is funkcionál. Nagyon érdekes látnivaló  Casoli Pinta avagy kiállítás a csillagok alatt, mivel a házak falán helyezték el a modern freskókat többnyire olasz művészek képeit. A sok információt képekkel, könyvekkel igyekeztünk szemléletessé tenni itthon a kollágáknak, a gyerekeknek pedig az észt Ulo mókuskát hoztuk haza, sok kézimunkával teli dobozban.

HETEDIK MOBILITÁS - ŁÓDZ LENGYELORSZÁG

Május 20-24-ig látta vendégül a 6 ország pedagógusait a Juliana Tuwima iskola gyermekei és pedagógusai. A szépen felújított színes iskolában 6-12 éves gyerekeket oktatnak, a nagyváros lakótelepén a közelben pedig 300 fős óvodát látogathattunk meg.

Az első napon a gyerekek kedves műsorral fogadták a 6 ország képviselőit, mi magyarok a 6 évesek osztályában léthattunk egy interaktív órát a városok és falvak különbözőségeiről. A városházán a Łódzi Egyetem Angol tanszéke által szervezett konferencián valamennyi ország bemutatta az idegen nyelv oktatásának helyzetét, módszereit. Este pedig a Manufaktúrában ismerkedtünk a város történenével.

A második napon Krakkó városába kirándultunk a lenegyel történelmi hagyományok nyomában, itt találkozhattunk a magyar történelemmel kapcsolatos emlékekkel is.

A harmadik napon az egyetem angol tanszékén ismerkedtünk az óvodások és kisiskolások angol nyeloktatásának játékos módszertanával. Majd látogatást tettünk a Poznanski Palotában. Mi négyen magyarok a 6 éveseknek (0 évfolyam!) magyar dalosjátékot tanítottunk, és megajándékoztuk a gyerekeket a dalhoz kapcsolódó bábokkal és képes szöveggel némi magyar csokoládé társaságában.

A megbeszéléseken információkkal segítettük egymást a pályázat elszámolásához szükséges informatikai oldal feltöltéséről és használatáról, Az utolsó nap délutánján nagyszerű előadást láthattunk a gyerekektől, részben nemzetközi nyelven búcsúzásképpen. Hiszen nemcsak Lengyelországtól, hanem a 2 éve tartó programtól is búcsúztunk ezen a napon.

Fantasztikus együttműködési programot valósítottunk meg, ahol közösen tudtunk elkészíteni videókat, könyvet, naptárt, ami hasznos információkkal szolgál a gyerekekenek is az európai országokról. Legfontosabb hogy a program alatt nyitottabbakká váltunk a a programban résztvevő országok élete és mindennapjai iránt. Megtaláltuk a közös pontokat hiszen azonos módszerek szükségesek mindenütt a 3-12 éves korosztály neveléséhez oktatásához, sok hasonló siker és nehézség került felszínre.

A gyerekeknek nagyszerű élményt nyújt a Puli kutyus utazási naplója ami telis tele van a 6 országban feltöltött információval, képekkel.

Reméljük lesz még alkalmunk hasonló együttműködési program megvalósítására, és közvetlen tapasztalatcserére.

Köszönöm a munkatársaimnak, hogy kitartóan segway for sale segítették a program megvalósítását.

Nagyné Cseterics Éva óvodaigazgató

A következő linken érhető el a program keretében a magyar partner által a 7 intézményből összegyűjtött videókat: Days of the week / Numbers / Nursary rhymes:

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=jmWjx6iPtOk

A Comenius programban résztvevő partnerországok ünnepeit bemutató Eseménynaptár, a dokumentumok menüpontból letölthető.

footerimg