HETEDIK MOBILITÁS – ŁÓDZ LENGYELORSZÁG

Május 20-24-ig látta vendégül a 6 ország pedagógusait a Juliana Tuwima iskola gyermekei és pedagógusai. A szépen felújított színes iskolában 6-12 éves gyerekeket oktatnak, a nagyváros lakótelepén a közelben pedig 300 fős óvodát látogathattunk meg.

Az első napon a gyerekek kedves műsorral fogadták a 6 ország képviselőit, mi magyarok a 6 évesek osztályában léthattunk egy interaktív órát a városok és falvak különbözőségeiről. A városházán a Łódzi Egyetem Angol tanszéke által szervezett konferencián valamennyi ország bemutatta az idegen nyelv oktatásának helyzetét, módszereit. Este pedig a Manufaktúrában ismerkedtünk a város történenével.

A második napon Krakkó városába kirándultunk a lenegyel történelmi hagyományok nyomában, itt találkozhattunk a magyar történelemmel kapcsolatos emlékekkel is.

A harmadik napon az egyetem angol tanszékén ismerkedtünk az óvodások és kisiskolások angol nyeloktatásának játékos módszertanával. Majd látogatást tettünk a Poznanski Palotában. Mi négyen magyarok a 6 éveseknek (0 évfolyam!) magyar dalosjátékot tanítottunk, és megajándékoztuk a gyerekeket a dalhoz kapcsolódó bábokkal és képes szöveggel némi magyar csokoládé társaságában.

A megbeszéléseken információkkal segítettük egymást a pályázat elszámolásához szükséges informatikai oldal feltöltéséről és használatáról, Az utolsó nap délutánján nagyszerű előadást láthattunk a gyerekektől, részben nemzetközi nyelven búcsúzásképpen. Hiszen nemcsak Lengyelországtól, hanem a 2 éve tartó programtól is búcsúztunk ezen a napon.

Fantasztikus együttműködési programot valósítottunk meg, ahol közösen tudtunk elkészíteni videókat, könyvet, naptárt, ami hasznos információkkal szolgál a gyerekekenek is az európai országokról. Legfontosabb hogy a program alatt nyitottabbakká váltunk a a programban résztvevő országok élete és mindennapjai iránt. Megtaláltuk a közös pontokat hiszen azonos módszerek szükségesek mindenütt a 3-12 éves korosztály neveléséhez oktatásához, sok hasonló siker és nehézség került felszínre.

A gyerekeknek nagyszerű élményt nyújt a Puli kutyus utazási naplója ami telis tele van a 6 országban feltöltött információval, képekkel.

Reméljük lesz még alkalmunk hasonló együttműködési program megvalósítására, és közvetlen tapasztalatcserére.

Köszönöm a munkatársaimnak, hogy kitartóan segway for sale segítették a program megvalósítását.

Nagyné Cseterics Éva óvodaigazgató