ÖTÖDIK MOBILITÁS: LLANDOGO SCHOOL – MONMOUTH / TINTERN – U.K. WALES

A tanév első találkozását a walesi kistelepülés iskolája a Llandogo Primary School vezetője és nevelőtestülete szervezte. Az angol iskolarendszernek megfelelően 4-11 éves korig tanulnak itt a Wye Walley nyönyörű természeti környezetében a gyerekek. 3 fős csapatunkat Bristol repülőteréről Rachel – az iskola igazgatója és program koordinátor – autóval vitte el a Wye folyó völgyében található Tintern faluba, ahol a folyó parton fekvő vendégházban rendezkedtünk be. Az iskolával másnap reggeltől ismerkedtünk, a gyerekek kedves műsorral vártak minket, ezután minden ország viszonzásul meglepte a gyerekeket saját nyelvén előadott dallal, verssel. Fantasztikus volt az a lehetőség hogy részt vehettünk az órákon, beszélgethettünk a tanárokkal, asszisztensekkel, szülőkkel és főleg a gyerekekkel a mindennapokról. Az utazó Pulit vittük magunkkal és kiállítást rendeztünk valamennyi ország állataival és információival.

Az iskolában az alapozó szakaszt képviselő 4-5 és 6-7 évesek osztálya hasonló szervezeti formában, és teremben működik mint nálunk, csak több felnőtt segíti  a tanár munkáját osztályonként – 1 tanár és 3 asszisztens. Az iskolák felszereltsége nagyon jó, a 4-7 éves korosztály több helyiséget használhat kint és bent egyaránt. Jó volt látni, hogy mindenütt alacsony az osztály létszám 15 – 20 ami nagyon ideális. Cardiffban a Walesi Parlament oktatási minisztere is fogadta a Comenius program résztvevőit.

A harmadik napon a gyerekek walesi öltözetben bemutatták a hagyományos dalokat és táncokat a felnőtteket is bevonva a programba. A búcsúestén minden ország koordinátora megismertette PP prezentáció segítségével a város vezetőit, a díszvendég parlamenti képviselőt, és a pedagógusokat az egyes országok iskoláinak vezetési struktúrájával, valamint a pedagógiai    megközelítés sokszínűségeivel és egyezőségeivel.

Sok-sok élménnyel érkeztünk haza, amit megosztottunk kollégáinkkal. A gyerekeknek pedig a francia állatot Marguerite tehénkét és sok érdekes információt hoztunk a pet-boxban a gyerekekről és országukról.